de Valkparkiet

de valkparkiet, een sociale en erg geliefde foto
december 24th, 2011 by

Valkparkiet Algemene informatie

De Valkparkiet (Nymphicus Hollandicus) is familie van de papegaaien (Psittacidae). Deze vogel komt van nature voor in de binnenlanden in Australië. Een valkparkiet wordt ongeveer 30 tot 32 centimeter. Valkparkieten kunnen zowel in buitenvolières als in kamervolières gehouden worden. Een kooi moet groot genoeg zijn en de zitstokken moeten zo geplaatst zijn dat de kuif niet beschadigt door de bovenkant van de kooi. Valkparkieten zijn uitstekende knagers, die snel kunnen ontsnappen als het gaas of draadwerk niet dik genoeg is. Om dezelfde reden heeft het weinig zin om de volière te beplanten. Dit knagen ze zo kapot. Het is erg van belang dat Valkparkieten de ruimte hebben, zodat hun kuif en staart niet beschadigen.

Geslachtsonderscheid valkparkieten

Bij de wildkleur is het verschil te zien aan de kleurintensiteit. De mannetjes hebben een overwegend gele kop en wangen. Bij de vrouwtjes is de gele kleur bij de kop amper aanwezig.

Omgevingstemperatuur

Valkparkieten zijn vrij geharde vogels. De vogels kunnen de winter doorbrengen in een buitenvolière, ze moeten zich wel kunnen terugtrekken in een dergelijk gebouwd, vocht-, tocht- en vorstvrij nachtverblijf.

Voedsel Valkparkiet

De Valkparkiet eet graag grof parkietenzaad (mengsel dat bestaat uit diverse milletsoorten, gepelde haver, zonnepitten en hennep). Dit mengsel vormt een prima basis. Ze lusten daarnaast graag wat vers groenvoer en fruit. Ook lusten Valkparkieten graag gierst. In de kweekperiode geef je eivoer in kleine beetjes. Zoals eerder vermeld, knagen Valkparkieten graag. Je kunt de dieren hierin tegemoet komen door zo nu en dan wat kleine takjes van fruitbomen of dunne wilgentakjes te geven. Maagkiezel hoort altijd aanwezig te zijn zodat de vogels er naar behoefte van kunnen nemen.