De Witkopnon

januari 12th, 2013 by

Algemene informatie over de witkopnon:

De witkopnon (Lonchura maja) leeft in de gebieden van Indonesië en Maleisië. Dit vogeltje wordt ongeveer 11 centimeter groot. Witkopnonnen zijn levendige vogels, maar soms zijn ze wat schuw en schrikachtig. Ze gebruiken alle hoeken en lagen van de volière. Witkopnonnen zijn vanwege hun grote verdraagzaamheid en sociale instelling erg geschikt voor een volière dat bestaat uit een gemengde samenstelling. Houd bij voorkeur meer dan slechts een koppeltje bij elkaar; ook met elkaar kunnen de vogels het uitstekend vinden.

Geslachtsonderscheid:

Het is erg moeilijk  om het verschil tussen de beide geslachten van deze vogels te zien. Vaak zijn de mannetjes te herkennen doordat hun kop soms wat witter is dan die van het vrouwtje. Wat u beter kunt doen om er achter te komen welke van de vogels nu het mannetje of het vrouwtje is, is het bestuderen van het gedrag van de vogels: tijdens de balts zingen de mannetjes, maar ze doen dat heel zacht, zodat alleen de trillende keelveertjes en de lichaamshouding uitsluitsel geven.

Geschikte behuizing:

Witkopnonnen kunnen zowel in een kamer- als in een buitenvolière gehouden worden. Daarnaast kunt u ze onderbrengen in een (broed-)kooi, maar dit kan slechts tijdelijk, omdat de vogels snel vervetten als ze zich te weinig kunnen bewegen. Begroeiing wordt graag gewaardeerd door deze vogels, maar is niet noodzakelijk.

Omgevingstemperatuur:

Witkopnonnen zijn geharde vogels die geen extra verwarming nodig hebben in de wintermaanden. Een goed beschut, vorstvrij nachthok is wel belangrijk.

Voedsel:

Een zaadmengsel voor tropische vogels kan dienen als basisvoer, dat u aanvult met trosgierst, gras- en onkruidzaden, gekiemde zaden, verse onkruiden en rijst. Tijdens de kweekperiode is er een verhoogde behoefte aan eivoer. Maagkiezel en grit horen altijd voldoende aanwezig te zijn, zodat de vogels ze naar behoefte kunnen opnemen.