De Zwartkopnon

januari 12th, 2013 by

Algemene informatie over de zwartkopnon:

De zwartkopnon (Lonchura mallaca atricapilla) komt voor vanaf het Indonesische eiland Sumatra tot aan Zuid-China. Deze vogeltjes worden ongeveer 11 centimeter groot. Zwartkopnonnen zijn beweeglijkeen levendige vogels die zich in alle hoeken en lagen van de volière ophouden. Eenzaamheid  of langdurige huisvesting in een te kleine ruimte veroorzaakt apathie. Deze vogels zijn erg geschikt voor een gemengde volière. Schermutselingen komen zelden voor. U kunt de vogels als koppeltje houden, maar we raden aan om meerdere paartjes of een groepje samen te houden.

Geslachtsonderscheid:

Het verschil tussen het mannetje en vrouwtje is bij deze vogeltjes niet te zien. Wat uitsluitsel kan geven, is de zang van de mannetjes. Omdat zwartkopnonnen erg zacht en soms zelfs onhoorbaar hun lied ter gehore brengen, is het raadzaam om op de trillende keelveertjes van het mannetje te letten.

Geschikte behuizing:

Zwartkopnonnen kunnen zowel in een kamer- als in een buitenvolière gehouden worden, en ook in een ruime broedkooi doen ze het prima. Als u de vogels in een ruime broedkooi huisvest, dan is het verstandig om ze daar tijdelijk in te houden. Begroeiing in de vorm van wat struiken wordt erg op prijs gesteld.

Omgevingstemperatuur:

Zwartkopnonnen zijn vrij sterke vogels. Bijverwarming is normaal gesproken niet nodig. Een vorst- en tochtvrij nachthok waar de vogels tijdens de wintermaanden in kunnen verblijven, is wel belangrijk.

Voedsel:

Een zaadmengsel voor tropische vogels, aangevuld met trosgierst, gekiemde zaden, kleine beetjes eivoer en onkruiden voldoet uitstekend. Ook rijst wordt graag gegeten. Maagkiezel en grit horen altijd voldoende aanwezig te zijn, zodat de vogels ze naar behoefte kunnen opnemen.